torstai 29. syyskuuta 2011

Ihtelle tai lahjaksi

En sitten tohtinutkaan ottaa mitään vaikeaa ohjetta, aattelin että jää sukat pian kokonaan kutomatta.

Olikin tosi vaikea löytää sopiva ohje ja malli, niin että minulta vielä löytyisi sopivaa lankaakin. Olen jostain syystä ostellut sukkalankoja enimmäkseen pätkävärjättyinä ja joitakin varsin kirjavissa väreissä, ja tuntuu että niistä ei sitten mitkään kuviot oikein erotu edukseen. Tai siis että kaikki se nähty vaiva katoaa sinne värikirjon sekaan.

Ohjevalinta kolmansiksi satosukiksi oli
Wendy J. Johnsonin Rivulets Socks (rav) (pdf).
Langaksi valitsin Drops Fabelin värissä 330p.
Langanmenekki 60g.
Sukan koko n. 38.

Mallineule jäi päähän nopeasti, joten näitä pystyi neulomaan jopa skype-treffien aikana, vaikka rakkaiden ystävien kanssa rupatellessa tuppaa tulemaan niin paljon hyvää juttua ja remakkaa naurua, että kutimeen keskittyminen herpaantuu :)

Neljännet sukat pitäisi päästä jo aloittamaan. Malli on vielä valitsematta, on varmaan liikaa hyviä vaihtoehtoja. Tähän sukkien kutomiseen taitaa jotenkin jäädä koukkuun. Tosin välillä mieltä kaihertaa se yksi KYHäilynä aloitettu villapusero, sen haluaisin saada valmiiksi ennen pakkasia.

Jättijalat (ne kuvista tutut) tepsuttaa nyt alakertaan uutta lankakerää ja sukkaohjetta valitsemaan.

maanantai 19. syyskuuta 2011

Joulunpunaiset


Kuten edellisessä postauksessa kerroin, satosukkiin #2 otin paksua lankaa ja aivottoman ohjeen. Niinpä nämä joulunpunaiset sukat valmistuivatkin samana päivänä. Sukat päätyvät pukinkonttiin edellisen parin seuraksi. Kuka ne lopulta paketistaan jouluaattona löytää, senhän tietää vain tontut..

Lankana Novita Isoveli, langanmenekki 100g. Sukan koko n. 38

Mallineuleen otin Novita Syksy 2010 lehdestä, ohjeesta numero 64. Muuten sukat on ihan peruskauraa varpaista aloitettuna. Jatkoin vartta niin kauan kuin lankaa riitti. Tuli aika passelin kokoiset.

Varsi on päätelty JSSBO-menetelmällä, jota kokeilin ensimmäistä kertaa Brainless-sukissa ohjeen mukaisesti. Näissä sukissa päättely toimii jo selvästi paremmin kuin ensimmäisissä. Vaan täytyy tätä tapaa vielä jonkin verran kokeilla, ehkä tämä on kelpo päättelytapa patalaiskalle (joka ei siis useinkaan jaksa ommellen päättelyä), joka kuitenkin haluaisi joustavat sukanvarret. Yleensä teen joustoa vaativat päättelyt double crochet bind off -menetelmällä. Sen voi kyllä tehdä ihan neulepuikoillakin, pitää vain muistaa neuloa silmukat yhteen takareunoistaan.

Seuraavien sukkien ohjetta tahi lankaa en ole vielä valinnut, mutta tuskin niistä tulee näin nopeasti valmista.

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Ensimmäiset satosukat

Viime kerralla kirjoitin innosta kutoa sukkia. Päätin sitten osallistua Sukkasatoon, että tulisi varmasti kudottua niitä sukkia.

Minulta ensimmäisenä Hillokellarin hyllylle lähtee Brainless-sukat.
Lankana Fleece Artist Trail socks, väri Lily Pond, langanmenekki 70g.
Sukkien koko 37/38.

Siis että voi sukkien kutominen kestää kauan! En minä mikään nopea kutoja olekaan, ja varsinkin sukat ottavat aina oman aikansa, kun minulla menee siinä työn pyörittelyssäkin aikaa. Teen sukat nykyään aina kaksi kerralla magic loopilla. Muuten tökkii niin kovasti sen toisen sukan tekeminen, niinku "miks mun pitää taas tätä samaa" :)

Vaan näissä sukissa riesaksi muodostui tuo kiila. Siihen muodostui karsea reikärivistö lisäysten kohdille, lähinnä vasempaan kiilaan. Siihen nurjan ja kierretyn oikean silmukan väliin. Yritin kiristää oikein tosissani! Ja sitten vielä vähän lisää, että soi. Taisi kiristyä vain leukaperät.

Kaksi kertaa pääsin kantapäähän asti, kun sittenkin vielä päätin purkaa kiilan alkuun, kun en vaan voinut elää niiden reikien kanssa. Kolmannella yrityksellä tein vasemman kiilan lisäykset toisella tavalla ja niin siitä kiilasta tuli ihan ok. Ts. parempaankaan ei nyt vaan pysty!

Tekisi mieli myös avautua itse ohjeesta.. No jos sanon vaan sen verran, että mielestäni ohje oli tarpeettoman pitkä ja selostava, kun kyse on kuitenkin varsin yksinkertaisista sukista. Myönnetään, etten ole mikään kärsivällinen luonne, ehkä siksi ärsyynnyin tästä liikaa "selittävästä" ohjeesta niin kovasti.

Seuraavat sukat on jo aloitettu. Niistä pitäisi tulla valmista nopeammin, koska työhön otin paksumpaa lankaa ja vielä aivottomamman ohjeen :)