sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Pitsihuivi-innostus


Tilaamani KnitPro Cubicsit saapuivat heti maaliskuun alussa. Tilasin kahdet vaihtopäät, 4.0 mm ja 5.0 mm. Ensimmäisten kokeilujen perusteella tykkään todella paljon! Vähän moitittavaakin kyllä on: toisen 5.0 mm -puikossa oli ilmeisesti liian lyhyt kierre siinä, mihin kaapeli ruuvataan kiinni. Eli puikon ja kaapelin väliin jäi millin rako. No, olisin varmaan saanut uuden tilalle, mutta mokoma puikko napsahti poikki, kun yritin väkisin saada sitä kierrettyä paikoilleen. Joka tapauksessa niin tyytyväinen olen näihin, että olen aikeissa hommata KnitPron Cubicseja myös ohuempina. Valitettavasti alle 4.0 mm kokoisina ei saa vaihtopäitä, ainoastaan kiinteinä pyöröinä.

Itse tykkään käyttää "itse-kasattavia" pyöröjä sen takia, että pyörökappaleita (sukat, villapuserot, pipot..) neuloessani käytän vasempana päänä pienempää puikkoa kuin oikealla. Tämä siksi, että kun vasen puikko on ohuempi kuin oikea, silmukat luistavat todella hyvin kaapelilta puikolle. Varsinkin tiukalla käsialalla tämän hyödyn todellakin huomaa. Tämä tapa ei tietenkään toimi tasona neulottaessa, ts. itse en ainakaan jaksa vaihtaa puikon päitä joka kierroksen jälkeen.

Tässä kuussa on ollut hyvä into päällä ja olen saanut jo ihmeesti valmistakin. Heti kuun alussa valmistui uusi pipo miehelle.

Ohjeena yksinkertainen, mutta kiva Shilling (rav). Lankana Cascade 220 Heathers, väri 8013.
Lankaa pipoon kului n. 65g.

Pipoa kutoessani käytin näitä uusia Cubicseja ja ainakin tuntui siltä, että käsiala pysyi helpommin tasaisena.

Piposta tuli ilmeisesti aika hyvä, mies ainakin otti sen käyttöön ja hylkäsi viimeinkin karmaisevan vanhan harmaan villapiponsa. Sekin pipo oli kyllä minun käsialaani, joten pitäisi kai olla tyytyväinen, kun mies on sitä niin ahkerasti käyttänyt :)

Pipo oli niin nopea tehdä, että sitten piti taas alkaa pähkäillä uutta tekemistä. Ravelrya tapani mukaan selailin ja yhtäkkiä iski aivan pakko tehdä Shipwreck shawl.

Langaksi valitsin Wollmeise Lace-Garn, väri Stella polaris.
Lankaa kului n. 200g ja 6/0 siemenhelmiä 160g. 

Aloitin huivin parikin kertaa, ensin liian isoilla puikoilla ja sitten liian pienillä. En ole WM Lace-Garnia ennen neulonut,  joten siksikin puikkojen kokoa piti vähän hakea. Oikea koko oli sitten siitä kahden ensimmäisen kokeilun välistä, eli päädyin kokoon 3,5 mm.

Olin varma, että tätä huivia neulon ainakin seuraavat pari kuukautta, mutta huivi olikin helppo ja aikaa kului vajaa pari viikkoa.

Madeira-kuvioon, osiossa 6, tein rivit 30 ja 31 NurseRatchknitin muokkausten mukaan. En kokeillutkaan tehdä ko. rivejä ohjeen mukaan, vaan luotin suoraan muiden räveltäjien mielipiteisiin ja kokemuksiin.

Yli puolet ajasta kului kuitenkin osiossa 7, joka oli pelkkää langankiertoa ja 2-oikein-yhteen.. Ja aina helmi sinne tänne langankierrolle. Ensiksi aioin tehdä huivin ilman helmiä, kun en ole koskaan helmiä missään työssä käyttänyt. Vaan sitten olinkin jo nettikaupoissa helmiä tutkimassa ja tilaamassa!

Oli vähän ongelmia arvioida, kuinka tiheään niitä helmiä voisi laittaa, että eivät loppuisi aivan kesken. Niitä onkin nyt välillä hyvin tiheässä ja sitten piti alkaa harventamaan. Mutta eipä se niin haittaa, ihan hyvä näin ensimmäiseksi harjoitukseksi.

Helmien lisäyksen tein ohjeen mukaan, eli siirsin helmet ensin neulottavalle langalle. Kaikkia ei tietenkään voinut kerralla laittaa, mutta kuitenkin melkoinen määrä, ettei lankaa tarvitsisi kovin usein katkaista helmien lisäämistä varten. Vaikka helmet olivat peräti 6/0 kokoisia, niin ei ne siinä langalla itsestään eteenpäin liukuneet.. Välillä kun katsoimme miehen kanssa yhdessä TV:tä, mies toimi helmien siirtelijänä, että minä pystyin rauhassa neulomaan. Harmi kyllä, miestä ei kiinnostanut olla koko aikaa helmiapurina!


Luin kyllä monestakin ohjeesta, että helmet voisi laittaa yksitellen esim. pienellä virkkuukoukulla, mutta silloin niitä ei olisi saanut samalla tavalla langankiertoon, ja ajattelin että ne näyttäisivät kuitenkin paremmalta, kun ovat ikäänkuin "vapaana" siinä langankierrossa.

Silti, seuraavalla kerralla kun laitan helmiä johonkin neuletyöhön, aion kokeilla virkkuukoukku-menetelmällä, koska se helmien siirtely langalla eteenpäin ei nyt vaan ollut sitä kaikkein inspiroivinta hommaa.

Pitsihuivi-innostus ei ole vielä laantunut, vaan kerin jo 2 x 50g Jaipur Silk Finoa ja tuumailen, josko ottaisi seuraavaksi puikoille Gail:n tai Spring Leaves:n. Sinänsä järjetöntä, koska en tälle Shipwreck-huivillekaan tiedä mitään käyttöä. Tulipahan tehtyä :)

3 kommenttia :

Tiina kirjoitti...

Sun on kyllä ehdottomasti keksittävä tuolle huiville käyttöä - on se niin upea!

hillanen kirjoitti...

Wau mikä huivi :) Toivon että keksit sille käyttöä.

A-L kirjoitti...

Onpa hulppea huivi! Suosittelen muuten lämpimästi sitä helmien neulomista virkkuukoukkkua apuna käyttäen. Olen sitä tekniikkaa itse käyttänyt parissa huivissa ja on todella näppärä tekniikka! (ja siis helppo)